Πόμολο με ροζέτα τετράγωνο σε νίκελ ασημί χρώμα πάνω σε πόρτα κρεβατοκάμαρας σε μαύρο χρώμα

Πόμολα πόρτας με ροζέτα

Για να επιλέξετε τα σωστά πόμολα πόρτας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα διάφορα είδη που υπάρχουν και να μπορείτε να τα ξεχωρίσετε και να τα αναζητήσετε σε ένα κατάστημα. Ένα πόμολο πόρτας μπορεί να είναι είτε με πλάκα είτε με ροζέτα. Σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσουμε τα πόμολα με ροζέτα.

Τι είναι τα πόμολα πόρτας με ροζέτα;

Το πόμολο με ροζέτα αποτελείται από δύο στοιχεία, το χερούλι και τη ροζέτα. Η ροζέτα είναι ένα στρογγυλό συνήθως, διακοσμητικό στοιχείο που αντικαθιστά την κάθετη, μονοκόμματη πλάκα που έχουν τα άλλα πόμολα. Η ροζέτα χρησιμοποιείται συνήθως σε στρογγυλά πόμολα, όλο και πιο συχνά όμως συνδυάζεται με τα μακρόστενα πόμολα-λαβές. Επίσης, είναι συχνό να υπάρχουν ροζέτες που τοποθετούνται πάνω από τον κύλινδρο της πόρτας.

πόμολο πόρτας με ροζέτα στρογγυλή σε νίκελ φινίρισμα

Χαρακτηριστικά μιας ροζέτας

Η ροζέτα είναι ένα μινιμαλιστικό και διακριτικό στοιχείο διακόσμησης που ολοκληρώνει τον εξοπλισμό της πόρτας. Ξεχωρίζει για την απλότητά της και χρησιμοποιείται συχνά σε σύγχρονες πόρτες. Το κυκλικό ή τετράγωνο σχήμα της ροζέτας καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο και αποτελεί μια από τις νεότερες τάσεις στα σπίτια. Είτε αφορά την είσοδο του σπιτιού, τις πόρτες των υπνοδωματίων ή ακόμη και την πόρτα του WC, μπορείτε να προσδώσετε μια ιδιαίτερη πινελιά, επιλέγοντας ένα κομψό πόμολο με ροζέτα.

Πολλές φορές, οι τεχνικοί τοποθετούν μια απλή μεταλλική πλάκα, για να καλύψουν έναν κύλινδρο που προεξέχει ή να κρύψουν την τρύπα στην οποία τοποθετείται το πόμολο. Στις περιπτώσεις αυτές μπορείτε να τοποθετήσετε μια ροζέτα, για να αντικαταστήσετε ή να καλύψετε αυτήν την πλάκα. Με την προσθήκη αυτού του στοιχείου, αναβαθμίζετε όχι μόνο την αισθητική της πόρτας, αλλά και του συνολικού σπιτιού σας. Προσδίδετε εκλεπτυσμένο χαρακτήρα, ενώ ταυτόχρονα ενισχύετε τη λειτουργικότητα και τη χρηστικότητα του χώρου σας με ένα στοιχείο που συνδυάζει με εξαιρετικό τρόπο την αισθητική ομορφιά και την πρακτική χρηστικότητα.

Εγκατάσταση πολλών ροζέτων στην ίδια πόρτα

Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και το είδος της πόρτας και του κλειδώματός σας, μπορείτε σε κάποιες περιπτώσεις να τοποθετήσετε 2 ροζέτες: μία στο χερούλι σας και μία στον κύλινδρο της κλειδαριάς. Η ροζέτα είναι επί της ουσίας ένα καπάκι, ένα κάλυμμα που δίνει ένα κομψό φινίρισμα στα στοιχεία που είναι τοποθετημένα στην πόρτα. Μπορεί, επομένως, να καλύψει τόσο το πόμολο, όσο και τον κύλινδρο ή την κλειδαριά. Τοποθετώντας ένα πόμολο με ροζέτα, καλύπτετε τα στοιχεία με δύο μικρά και κομψά διακοσμητικά στοιχεία, αντί της μιας ενιαίας πλάκας που έχουν τα πόμολα πόρτας με πλάκα.

Η ροζέτα αποτελεί μια εκλεπτυσμένη και λιτή προσθήκη, αναδεικνύοντας με διακριτικότητα την αισθητική ενός χώρου. Αναγνωρίζεται ως μια επιλογή που απευθύνεται τόσο σε νέα οικοδομικά έργα, προσδίδοντας σοφιστικέ χαρακτήρα, όσο και σε έργα ανακαίνισης, ανανεώνοντας με διακριτικό τρόπο το ύφος τους.

Ροζέτες προστασίας κυλίνδρου

Εκτός από απλές διακοσμητικές ροζέτες, θα βρείτε στην αγορά και ροζέτες κυλίνδρου ασφαλείας, γνωστές και ως defender. Αυτές οι ειδικές ροζέτες παρέχουν επιπλέον προστασία για τους ευρωπαϊκούς κυλίνδρους. Ορισμένες κλειδαριές είναι κατάλληλα σχεδιασμένες για να είναι συμβατές με μία ροζέτα κυλίνδρου. Για όλους τους άλλους τύπους κλειδαριάς, υπάρχουν ροζέτες γενικής χρήσης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία των περισσότερων κυλίνδρων ευρωπαϊκού προφίλ.

πόμολο πόρτας με ροζέτα σε ασημί χρώμα και ροζέτα στρογγυλή προστασίας κυλίνδρου τοποθετημένες πάνω σε λευκή πόρτα

Συνοψίζοντας…

Παρότι τα πόμολα πόρτας με ροζέτα συχνά συνδέονται με παλαιά σπίτια και διαμερίσματα, παρατηρείται πλέον μια επανεμφάνισή τους στον χώρο της διακόσμησης, καθώς κερδίζουν ολοένα και περισσότερη δημοτικότητα και σε σύγχρονες κατοικίες. Η παρουσία μιας ροζέτας προσδίδει έναν μοντέρνο χαρακτήρα και αναβαθμίζει τον αισθητικό προσανατολισμό, εισάγοντας μια σύγχρονη αισθητική. Τα ροζ αξεσουάρ αναδεικνύουν ένα νέο επίπεδο φινέτσας και προσφέρουν μια διακριτική, κομψή παρουσία που δύσκολα επιτυγχάνεται με τα παραδοσιακά πόμολα.

Ψάχνετε πόμολα για το σπίτι σας και δεν ξέρετε ποιά να επιλέξετε; Μάθετε πώς θα ταιριάξετε τα πόμολα πόρτας με την διακόσμηση του σπιτιού σας.