κύλινδρος ασφαλείας Thirard με νίκελ φινίρισμα, τοποθετημένος πάνω σε πόρτα ξύλινη σπιτιού

Κύλινδροι ασφαλείας: 4 κριτήρια επιλογής

Έσπασε ο κύλινδρος ασφαλείας σε μια από τις πόρτες σας; Θέλετε να αλλάξετε έναν κύλινδρο μετά από απώλεια ή κλοπή κλειδιού; Θέλετε να αυξήσετε το επίπεδο ασφάλειας μιας κλειδαριάς; Τότε πρέπει να αλλάξετε τον κύλινδρο στην κλειδαριά σας. Διαβάστε τα 4 βασικά σημεία που πρέπει να προσέξετε όταν αγοράζετε έναν νέο κύλινδρο.

4 κριτήρια για να επιλέξετε κύλινδρο ασφαλείας

1. Το είδος του κυλίνδρου

Για να αλλάξετε τον κύλινδρο της κλειδαριάς σας, μπορείτε να αγοράσετε ένα μοντέλο πανομοιότυπο με αυτό που ήδη έχετε. Μπορείτε επίσης να επωφεληθείτε από την αντικατάσταση του κυλίνδρου για να επιλέξετε ένα διαφορετικό μοντέλο, πιο πρακτικό για τις καθημερινές σας ανάγκες.

Στην αγορά υπάρχουν διάφορα είδη κυλίνδρων, με διαφορετικές λειτουργίες και χαρακτηριστικά. Ανάλογα με την πόρτα και τη χρήση για την οποία θέλετε τον κύλινδρο, μπορείτε να επιλέξετε μία από τις παρακάτω κατηγορίες:

Κύλινδρος ασφαλείας διπλής εισόδου

Είναι ο πιο συνηθισμένος κύλινδρος κλειδαριάς. Μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε τόσο στην κύρια πόρτα σας, όσο και σε βοηθητικές. Οφείλει το όνομά του στο γεγονός ότι μπορεί να ξεκλειδώσει και από τις δύο μεριές. Το κλειδί, επομένως, εισέρχεται και από έξω, αλλά και από μέσα. Ωστόσο, ένας κύλινδρος διπλής εισόδου δεν μπορεί να ανοίξει από έξω, εάν υπάρχει ήδη κλειδί στην κλειδαριά από την εσωτερική πλευρά.

κύλινδρος ασφαλείας διπλής εισόδου νίκελ μαζί με 4 αντιστρέψιμα κλειδιά
Κύλινδρος διπλής εισόδου

Ο κύλινδρος διπλής λειτουργίας ή διπλής ενέργειας

Μπορείτε να αντικαταστήσετε τον συμβατικό κύλινδρο κλειδαριάς διπλής εισόδου με έναν κύλινδρο με δυνατότητα απεμπλοκής για μεγαλύτερη ευκολία. Ο κύλινδρος αυτός επιτρέπει την εισαγωγή του κλειδιού δύο φορές. Έτσι, εάν ένα κλειδί βρίσκεται στην κλειδαριά από το εσωτερικό, μπορείτε να ξεκλειδώσετε την πόρτα και από το εξωτερικό. Για αυτό, ο κύλινδρος διπλής λειτουργίας είναι ιδανικός για πόρτες εισόδου.

Ο μισός κύλινδρος ασφαλείας

Ο μισός κύλινδρος ασφαλείας επιτρέπει την εισαγωγή κλειδιού μόνο από την εξωτερική πλευρά. Δεν μπορεί να κλειδωθεί από μέσα. Αυτός ο τύπος κυλίνδρου είναι συνήθως ο καταλληλότερος για την πόρτα του γκαράζ σας ή για γυάλινες πόρτες.

κύλινδρος ασφαλείας μισός νίκελ μαζί με 2 αντιστρέψιμα κλειδιά
Μισός κύλινδρος ασφαλείας

Κύλινδρος πόμολου

Μια ιδιαίτερα πρακτική επιλογή για την πόρτα εισόδου, είναι ο κύλινδρος με πόμολο, ο οποίος κλειδώνει χειροκίνητα με πόμολο από το εσωτερικό. Εξωτερικά, πρέπει να τον ξεκλειδώσετε με το κλειδί. Πρόκειται για μια εναλλακτική λύση στον κύλινδρο διπλής λειτουργίας, η οποία είναι ακόμη πιο πρακτική και εύκολη στη χρήση.

κύλινδρος με πόμολο νίκελ μαζί με 4 κλειδιά αντιστρέψιμα
Κύλινδρος με πόμολο

Μια σημαντική πληροφορία:

Δεν μπορείτε να εγκαταστήσετε οποιονδήποτε τύπο κυλίνδρου εάν θέλετε να ασφαλίσετε μια γυάλινη πόρτα. Σε αυτή την περίπτωση, ο κύλινδρος με πόμολο απαγορεύεται. Ένας διαρρήκτης που θα κατάφερνε να σπάσει το τζάμι θα μπορούσε εύκολα να ξεκλειδώσει την πόρτα σας και να εισέλθει στο σπίτι σας. Σκεφτείτε το!

2. Οι διαστάσεις του κυλίνδρου ασφαλείας

Τώρα που ξέρετε ποιο μοντέλο πρέπει να αγοράσετε για να αλλάξετε τον κύλινδρο στην κλειδαριά σας, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να βρείτε τις διαστάσεις του. Έτσι, θα επιλέξετε το σωστό μέγεθος για την πόρτα σας.

Η σημασία της επιλογής των σωστών διαστάσεων κατά την αλλαγή ενός κυλίνδρου

Δεν έχουν όλοι οι κύλινδροι πόρτας τις ίδιες διαστάσεις. Διαφέρουν ανάλογα με το πάχος της πόρτας και τον τύπο της κλειδαριάς. Στην περίπτωση μιας κουτιαστής κλειδαριάς που τοποθετείται στο εσωτερικό της πόρτας, ο κύλινδρος της κλειδαριάς είναι μακρύτερος από ό,τι στην περίπτωση μιας κλειδαριάς που τοποθετείται στο ίδιο επίπεδο με την πόρτα. Πρέπει να περάσει μέσα από την πόρτα και στη συνέχεια η κλειδαριά να έρθει στο ίδιο επίπεδο με το εσωτερικό της.

Για να έχει το σωστό μέγεθος, ο νέος κύλινδρος της κλειδαριάς σας πρέπει να είναι στο ίδιο επίπεδο με κάθε πλευρά της πόρτας ή να προεξέχει το πολύ 5 mm. Αυτό είναι απαραίτητο στην εξωτερική πλευρά, καθώς μια μεγαλύτερη προεξοχή θα διευκόλυνε τυχόν διαρρήκτες να τον αποσπάσουν με εργαλεία.

Μέτρηση των διαστάσεων του παλιού κυλίνδρου της κλειδαριάς σας

Είναι πολύ εύκολο να μετρήσετε τις διαστάσεις του κυλίνδρου της κλειδαριάς σας. Αφαιρέστε τον παλιό κύλινδρο και μετρήστε την απόσταση μεταξύ του κέντρου της οπής βίδας στερέωσης και της άκρης που τοποθετείται στο εσωτερικό της πόρτας σας. Σημειώστε αυτή τη διάσταση A, σε mm. Επαναλάβετε τη διαδικασία στην εξωτερική πλευρά για να λάβετε τη διάσταση B σε mm.

Υπόδειξη μέτρησης διαστάσεων κυλίνδρου κλειδαριάς

Οι διαστάσεις του κυλίνδρου της κλειδαριάς σας είναι A x B. Για παράδειγμα, εάν ο κύλινδρος της κλειδαριάς σας έχει διαστάσεις 60 mm στο εσωτερικό και 30 mm στο εξωτερικό, οι διαστάσεις του θα είναι 60 x 30. Εάν διαθέτει πόμολο στο εσωτερικό, οι διαστάσεις γίνονται 60Π x 30.

Σημειώστε ότι στην περίπτωση των κυλίνδρων διπλής εισόδου, η σειρά των μετρήσεων -ξεκινώντας από την εσωτερική διάσταση- εξαρτάται από τον κατασκευαστή. Εν προκειμένω, η κατασκευάστρια εταιρία είναι η Thirard. Άλλοι κατασκευαστές κλειδαριών ενδέχεται να χρησιμοποιούν την αντίστροφη σειρά.

Εάν πρέπει να αλλάξετε τον κύλινδρο κλειδαριάς σε γκαραζόπορτα, θα μετρήσετε μόνο την εξωτερική διάσταση. Η εσωτερική διάσταση είναι σταθερή στα 10 mm. Για παράδειγμα, εάν η εξωτερική διάσταση είναι 30 χιλιοστά, θα παραγγείλετε έναν μισό κύλινδρο 30 x 10.

3. Το επίπεδο προστασίας του κυλίνδρου

Ένα άλλο σημαντικό κριτήριο που πρέπει να λάβετε υπόψη σας όταν αλλάζετε έναν κύλινδρο κλειδαριάς πόρτας είναι το επίπεδο προστασίας του.

Το συνολικό επίπεδο ασφαλείας του κυλίνδρου κλειδαριάς

Σε μία εσωτερική πόρτα ή μια πόρτα δευτερεύουσα, αρκεί ένας κύλινδρος βασικής ασφάλειας. Για μια πόρτα εισόδου, θα πρέπει να επενδύσετε σε έναν κύλινδρο υψηλής ή πολύ υψηλής ασφάλειας, καθώς προσφέρουν πρόσθετη προστασία από τη διάρρηξη.

Το επίπεδο της ασφάλειας υποδεικνύεται με έναν αριθμό, σε κλίμακα από το 1 έως 10.

Πρόσθετα είδη προστασίας κυλίνδρων κλειδαριάς

Μπορείτε να αντικαταστήσετε τον κύλινδρο κλειδαριάς σας με έναν πανομοιότυπο, επιλέγοντας τα ίδια συστήματα προστασίας με τον παλιό. Μπορείτε επίσης να επωφεληθείτε από την αντικατάσταση του κυλίνδρου για να υιοθετήσετε πρόσθετη προστασία.

Εκτός από τη βασική προστασία κατά του τραβήγματος , ορισμένοι κύλινδροι κλειδαριάς εξοπλίζονται με πρόσθετους μηχανισμούς προστασίας κατά των συνηθισμένων επιθέσεων των διαρρηκτών: κατά της διάτρησης, κατά του σπασίματος ή κατά του χτυπήματος. Όσο περισσότερη προστασία υπάρχει, τόσο ισχυρότερος είναι ο κύλινδρος. Έτσι, οι φιλόδοξοι διαρρήκτες φοβούνται ότι θα γίνουν αντιληπτοί και αποφεύγουν να επιχειρήσουν να τους παραβιάσουν.

εικονίδια που δείχνουν τα ήδη επιθέσεων σε έναν κύλινδρο ασφαλείας και την προστασία που μπορεί να παρέχεται
Είδη προστασίας κατά της διάρρηξης

Πιστοποίηση A2P (γαλλικό πρότυπο ασφαλείας)

Η πιστοποίηση A2P ή Assurance Prévention Protection είναι μια ετικέτα που πιστοποιεί την αντιδιαρρηκτική ικανότητα ενός κυλίνδρου. Διαθέτει τρία επίπεδα, τα οποία έχουν ένα, δύο ή τρία αστέρια δίπλα στο λογότυπο A2P. Πρέπει να σημειωθεί ότι ένας κύλινδρος κλειδαριάς A2P με ένα αστέρι έχει υποβληθεί σε δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες που έχουν επικυρώσει την αντοχή του σε απόπειρες διάρρηξης διάρκειας τουλάχιστον 5 λεπτών.

4. Το κλειδί του κυλίνδρου ασφαλείας

Απλό κλειδί ή κλειδί με προστασία αντιγραφής;

Το τελευταίο σημαντικό κριτήριο κατά την αλλαγή ενός κυλίνδρου κλειδαριάς είναι η ασφάλεια του κλειδιού. Δεν προσφέρουν όλα τα κλειδιά το ίδιο επίπεδο προστασίας από την αντιγραφή.

Τα απλό κλειδί με εγκοπή των κυλίνδρων απλής ασφαλείας αντιγράφεται εύκολα. Οποιοσδήποτε έχει στην κατοχή του το κλειδί σας μπορεί να αποκτήσει ένα ή περισσότερα αντίγραφα χωρίς να το γνωρίζετε. Παρά τον πιο σύνθετο σχεδιασμό τους, και τα αντιστρέψιμα κλειδιά για τους κυλίνδρους ασφαλείας, παρουσιάζουν την ίδια αδυναμία όσον αφορά την δημιουργία αντιγράφων.

Από την άλλη, τα κλειδιά των κυλίνδρων υψηλής και πολύ υψηλής ασφάλειας έχουν πρόσθετη προστασία από μια κάρτα ιδιοκτησίας. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι δυνατή η απόκτηση αντιγράφου με την απλή επίδειξη του κλειδιού. Προκειμένου να δημιουργήσετε αντίγραφο πρέπει να δείξετε τη σχετική κάρτα.

κάρτα ιδιοκτησίας κυλίνδρου ασφαλείας της εταιρίας Thirard
Κάρτα ιδιοκτησίας της εταιρίας Thirard

Στο ηλεκτρονικό κατάστημα Fernand.gr, θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από κυλίνδρους για την παλιά ή την νέα σας κλειδαριά. Για οποιαδήποτε απορία, μη διστάσετε να ρωτήσετε τους ειδικούς μας: θα χαρούμε να σας συμβουλέψουμε και να σας βοηθήσουμε να κάνετε τη σωστή επιλογή!